T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / MERKEZ - Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

Tem

1. SORU: NEDEN MESLEKİ EĞİTİMİ SEÇMELİYİM?

 

Meslek ve teknik eğitimin avantajlarından bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

 

1.       Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de işyeri açma belgesi alırlar (İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez).

 

2.       Eğitimini aldıkları alanda teknisyenlik unvanı kazanırlar.

 

3.       Mezun olan öğrencilerimiz; aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS Sertifika Eklerine sahip olurlar.

 

4.       İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar

 

5.       Staj/İşletmede mesleki eğitim yaparken asgari ücretin en az %30’u tutarında ücret ödenir.

 

6.       Kendi işyerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.

 

7.       Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.

 

8.       Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları - (M.T.O.K.) kontenjan ayrılmıştır

 

9.       Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri, istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, süreyle ertelenir

 

10.   Lisede bir meslekte uzmanlaşan öğrenciler, mezun olduklarında daha çabuk ve daha kolay iş bulabilmektedir.

 

11.   Mesleki eğitim merkezine kayıt olanlar, kayıt tarihinden itibaren bir işletmede çalışarak ücret almaya başlarlar. Haftada 1 veya 2 gün okula giderler. Diğer zamanlarda işletmede çalışırlar. Eğitimlerini tamamladıklarında Ustalık Belgesi alırlar. Fark dersleri vermeleri halinde diploma da alabilirler.

 

 

 

 

 

Tem

3. SORU: MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE NASIL KAYIT YAPILIR?

Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırmak için ortaokulu bitirmiş olmak yeterlidir, herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıracak öğrenciler aynı zamanda işletmede beceri eğitimi yapacakları bir işletmeyle sözleşme imzalamalıdır.

 

 

Tem

2. SORU: MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAR?

 

Mesleki ve teknik eğitim okullarının 8’inci sınıfı tamamlayan herkes başvurabilir.

 

Tem

4. SORU: MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİ BİTİRİNCE HANGİ BELGELERİ ALABİLİRİM?

 

Mesleki Eğitim Merkezi Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP/Ustalık Programı) (Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgeleri)

 

Tem

5. SORU: MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİ BİTİRİNCE DİPLOMA ALABİLİRMİYİM?

 

Mesleki Eğitim Merkezi Programına dahil olan lise fark dersleri programına katılıp başarılı olanlar meslek lisesi diploması alarak mezun olurlar

 

Tem

6. SORU: ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞTE HAK KAYBIM OLUR MU?

 

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz, Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavını kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler. Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanının devamı niteliğinde bir meslek yüksekokulunda eğitim almak isteyen öğrencilerimize geçişte ek puan verilir. Alanın devamı niteliğindeki ön lisans programları ve alınabilecek ek puanlar her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunda ilan edilmektedir. Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiçbir hak kaybına uğramazlar

 

Tem

7. SORU: İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM NEDİR?

 

Mesleki Eğitim Merkezi Programına kayıtlı öğrenciler kayıt yaptırdıkları andan itibaren bir işletme ile sözleşme imzalayarak işletmede mesleki eğitime başlarlar. Teorik eğitimleri, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Diğer zamanlarda işletmelerde çalışırlar.

 

Tem

8. SORU: İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YAPARKEN ÜCRET ALIR MIYIM?

 

Evet. İşletmede mesleki eğitim veya staj yapan öğrencilere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği asgari ücretin 1/3 kadar ücret ödenir.

 

Tem

9. SORU: İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM YAPACAĞIM İŞLETMEYİ BEN Mİ BELİRLEYECEĞİM?

 

Evet.

 

Tem

10. SORU: ANADOLU LİSESİNDE 9'UNCU SINIFTA OKUYORUM, MESLEK LİSESİNE GEÇEBİLİR MİYİM?

 

Fen liseleri, Sosyal bilimler liseleri, Anadolu ve Anadolu İmam Hatip liselerinden Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile çok programlı Anadolu liselerine; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara göre geçiş yapılabilir.

 

Tem

11. SORU: MESLEK SEÇİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

 

Meslek seçiminde öğrencilerimizin gelecekte hayal kırıklığına uğramaması için seçeceği mesleğe yeteneklerinin uygun olup olmadığını, sahip olduğu yeteneklerle yapacağı mesleğin gerektirdiği yeteneklerin ne kadar örtüştüğünü iyi bilmesi gerekmektedir. Bunun için meslekleri iyi tanımalı, mesleğin çalışma koşullarını, iş bulma olanaklarını, gelir düzeyini, kendini geliştirme fırsatlarını, sağladığı sosyal imkânları, yetenekleri ve kişisel özellikleriyle seçtiği mesleğin uygun olup olmadığını çok iyi araştırmalıdır. O meslekte çalışan kişilerle görüşmeye, onlardan bilgi almaya çalışılmalıdır. Bu konularda yardımcı olacak dokümanları, Mesleğim Hayatım Portalı’ndan edinebilirsiniz. Merak ettiğiniz konularla ilgili mutlaka sınıf/rehberlik öğretmenlerimizle görüşmeniz çok faydalı olacaktır.